Täydennys kirjelmään 15.7.2022 koskien kuluttajansuojalain muuttamista (HE 48/2022 vp)

Olemme lähettäneet 29.8.2022 täydennyksen 15.7.2022 lähettämäämme kirjelmään koskien kuluttajansuojalain muuttamista (HE 38/2022 vp). Täydennys on toimitettu sosiaali- ja terveysvaliokunnalle:

Täydennämme 15.7.2022 lähettämäämme kirjelmää seuraavasti.

Kuluttajansuojalain uudistus sellaisenaan tulisi vaikuttamaan radikaalisti myös hiusalan työllisyyteen tulevaisuudessa. Hiusala kärsii jo nyt henkilöstöpulasta. Osaavia tekijöitä ei alalle tahdo löytyä. Mikäli kuluttajansuojalaki menisi tuollaisenaan läpi, nostaisi se yrityksen kynnystä palkata juuri alalle tulleita, potentiaalisia ammattilaisia. Käsityöammateissa työ opitaan vain tekemällä. Juuri valmistuneilla ammattilaisilla on vielä pitkä matka kehittyä hyviksi osaajiksi. Lakimuutoksen myötä yrittäjillä ei varmasti ole halua palkkaukseen, koska riski reklamaatioista on suuri. Nuori ja kokematon tekijä saattaa tahattomasti aiheuttaa yritykselle erittäin suuret taloudelliset tappiot ja mainehaitat.

Hiusala on pääsääntöisesti yrittäjävetoinen ala, jossa noin 75 prosenttia alalla toimijoista on yrittäjiä. Ristiriitaista on se, että kun työpaikkoja ei ole tai niitä ei saa, on työnhakija valinnan edessä: vaihtaako alaa vai ryhtyäkö yrittäjäksi? Jotta vuosien koulutus ei menisi hukkaan tai kun halu ammattiin on kova, jää ainoaksi vaihtoehdoksi yrittäjyys. Jos tuoreella ammattilaisella ei ole vielä riittävää osaamista vaativiin työtehtäviin, ei kuluttajansuojalain uudistus ainakaan paranna alalle tulevan ammattilaisen mahdollisuuksia työllistyä tai lisää halua yrittäjäksi ryhtymiseen.