Lausunto koskien yrittäjän eläkelain muuttamista (HE 102/2022 vp)

Olemme lähettäneet 29.8.2022 lausunnon sosiaali- ja terveysvaliokunnalle koskien yrittäjän eläkelain muuttamista:

(HE 102/2022 vp)

Lakiesitys yrittäjän eläkelain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta.

Lakiesitykseen kirjattu mediaanipalkan käyttö yrittäjän työtulon arvioinnissa on ongelmallinen. Hiusala on hyvin pitkälti yrittäjävetoinen toimiala, sillä alalla työskentelevistä 13 000-14 000 ammattilaisesta noin 3 000-4 000 henkilöä työskentelee palkkatyössä ja loput 10 000 – 11 000 henkilöä yrittäjinä. Toimialan palkkamediaania määriteltäessä tulee huomioida, että sitä ei voida perustaa ainakaan palkansaajien palkkatuloista tulevaan mediaaniin. Hiusalalla ei ole voimassa olevaa työehtosopimusta ja näin ollen alalla ei ole myöskään yleisesti määrättyjä minimipalkkoja.

Alalle tyypillistä on vuokratuolilla tai sopimusyrittäjänä työskentely, jolloin yrittäjä toimii jonkin toisen yrityksen alaisuudessa eräänlaisena alihankkijana. Alalla toimii paljon sellaisia yrittäjiä, joiden toimeentulo on hyvin pieni ja he eivät voi nostaa itselleen kovin suurta työtuloa. Jos tällaisille yrittäjille arvioidaan YEL- maksut alan mediaanin mukaisesti, voimme olla varmoja, ettei hän ole kykeneväinen niitä maksamaan. Tämän seurauksena yrittäjä joutuu taloudellisiin vaikutuksiin, yritystoiminta lakkaa ja pahimmassa tapauksessa yrittäjä menettää luottotietonsa. Hän siirtyy uudelleen koulutettavaksi tai TE-keskuksen asiakkaaksi. Molemmat ratkaisut ovat yhteiskunnan kulurakenteen kannalta huonoja vaihtoehtoja. Mikäli yrittäjä voi itse vaikuttaa YEL -maksuunsa ja siten selvitä tilanteestaan, saattaa hän muutaman vuoden kuluttua tuottaa valtiolle ja vakuutusyhtiölle suurempia verotuottoja sekä YEL-maksuja. Realistisempi vaihtoehto vakuutusmaksujen määrittämiseen olisi edelleen yrittäjän itsensä antama arvio. Yrittäjän tulee jatkossakin voida itse vaikuttaa oman YEL-maksunsa suuruutteen ja siihen, millaisella panostuksella hän haluaa tai voi oman selustansa turvata.

Kuva: Getty Images