Ministerit korona 27.3.2020

Arvoisa ministeri

Olette antaneet sulkemissuosituksen toimialoille, jotka eivät voi noudattaa tällä hetkellä voimassa olevaa turvavälisuositusta. Näitä aloja ovat muun muassa hierojat, parturi-kampaajat ja kosmetologit.

Koronaviruksen akuutin leviämisen ehkäisemisessä, nämä ammattilaiset ovat erittäin merkittävässä roolissa. Hyvä hygieniataso ja henkilösuojaimet (esim. kasvomaksien käyttö), eivät välttämättä riitä suojaamaan ammattilaisia ja asiakkaita.

Monet hiusalan ammattilaiset ovat ilmaisseet halukkuutensa yrityksen sulkemiseen, mutta heillä ei ole siihen taloudellisia mahdollisuuksia. Kuten aikaisemminkin olemme sanoneet, tulisi yrityksille olla tarjolla muutakin tukea, kun vain lainarahaa. Yrittäjien pääseminen työmarkkinatuen piiriin väliaikaisesti on tärkeää, mutta sillä rahalla ei yritystoimintaa pelasteta.

Yritysten kulut juoksevat jatkuvasti, riippumatta siitä, onko siellä asiakkaita vai ei. Yhden hengen yrityksiä on paljon. Kaikki yritykset eivät voi, eivätkä välttämättä edes halua laajentua tai kehittää itselleen uutta toimintaa (esim. Ely-keskusten rahoitukset). Nämä yrityksen saattaisivat selvitä kyllä muuten, mutta heillä ei ole koronatilanteen vuoksi asiakkaita, jotka voisivat nyt palveluita ostaa. Näin ollen nämä yrittäjät jäävät
vaille mitään tukia tai avustuksia rahoituspuolella.

Vaikka yrityksillä on vakuutuksia, ne eivät korvaa, jos yritystoiminta hiipuu tai lakkaa jopa kokonaan vallitsevan tilanteen vuoksi. Siksi akuutteja toimia tarvitaan. Yritystoiminnan kulut kun eivät lakkaa, vaikka ovi ei käy. Elinkelpoisten yritysten tukeminen 1000 € suuruisella, niin kutsutulla ”selviytymisrahalla”, olisi pelastus monille yrityksille.

Raha voitaisiin myöntää yritykselle 4 kuukauden ajan ja sen myöntämisehdot olisivat seuraavat:

• Ei vanhoja verovelkoja vuodelta 2019
  • Yrityksen tulee täyttää elinkelpoisen yrityksen tunnusmerkit (mm. liiketoimintasuunnitelma 2020/2021)
  • Yrittäjä ei saa rahoitusta ELY-keskukselta tai Business Finlandilta
  • Raha on yrityksen rahaa, ei henkilökohtaista tuloa. Se tulee käyttää yrityksen juoksevien peruskulujen maksamiseen (kuten vuokra, sähkö, vakuutukset, puhelin).

Samassa yhteydessä tulisi pohtia sitä, että onko yrittäjällä mahdollisuutta työskennellä palkkatyössä ilman, että se vaikuttaa saatavan tuen määrään. Tämä helpottaisi yrittäjän hakeutumista muihin työtehtäviin ja siten hän keventäisi valtion kulurakennetta työmarkkinatuen puolella, maksaen samalla veroja.

Edelleen perään kuulutamme arvonlisäveron alentamista. Varsinkin käsityövaltaisilla palvelualoilla sen vaikutukset ovat suuret. Alennuksen tulisi olla voimassa vähintään seuraavien kahden vuoden aikana.

Veron alentaminen 24 prosentista 14 prosenttiin lisäisi alojen työllisyyttä, vähentäisi harmaata taloutta ja pitäisi kuluttajat tehokkaammin palveluiden kuluttamisen piirissä. Lisäksi arvonlisäveron alarajan sekä alarajahuojennuksen poistaminen tasaisi arvonlisäveron keruuvastuun kaikille yrittäjille, riippumatta liikevaihdon suuruudesta.

Lisätietoja:
Marja Pahkala, toiminnanjohtaja