Kirjelmä kansanedustajille ja ministereille 25.3.2021

Kirjelmä                                                                                                                                                             25.03.2021

Arvoisa ministeri /kansanedustaja

Olemme huolestuneina seuranneet covid -19 pandemiaan liittyviä lakiehdotuksia, -muutoksia ja niistä aiheutuvia toimenpiteitä. Ymmärrämme, että kansalaisten oikeus terveyteen ja elämään on turvattava. Liikkumisrajoitusten asettaminen on pahimmissa tautikeskittymissä varmasti tarpeen ja todennäköisesti jopa ainoa keino. Toimenpiteiden tarkoituksenahan on puuttua siihen, että yksityishenkilöiden keskuudessa tapahtuvat tartuntaketjut päästäisiin katkaisemaan.

Tietojemme mukaan hiusalan ammattilaiset ovat toimineet vastuullisesti ja noudattaneet erittäin hyvin annettuja ohjeistuksia muun muassa turvaetäisyyksien ja korkean hygieniatason noudattamisesta sekä asiakkaiden ohjeistamisessa hygieniassa. Tietojemme mukaan kampaamoissa ei ole ollut havaittavissa niin kutsuttua ”koronalinkoefektiä”.

Yritykset ovat olleet joustavia ja panostaneet paljon siihen, että voisivat jatkaa toimintaansa ja turvata asiakkaille mahdollisimman turvallisen palvelutapahtuman. Työaikoja on säädetty, aukioloaikoja muutettu, työpisteiden etäisyyksiä suurennettu ja osa työpisteistä jopa poistettu käytöstä. Lisäksi asiakkaiden etätyöt, riskiryhmät ja liikkumisrajoitusuutisointi ovat luontaisesti karsineet palvelualojen asiakaskäyntien määriä. Valtaosa palveluiden tuottajista ei voi tuottaa palveluitaan etänä, he eivät voi digitalisoida tuotteitaan tai palveluitaan, eivätkä voi siten myöskään myydä niitä esimerkiksi verkkokaupassa tai take away -idealla kotiin vietäväksi.

Liikkumisrajoituksia käsiteltäessä tulee ottaa huomioon yritysten selviäminen. Hallituksen esitys liikkumisvapauden ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamisesta ei sisällä lupausta yrityksille tarkoitetuista rahallisista kompensaatioista. Rajoitusten mukanaan tuomat välilliset vaikutukset ovat dramaattisia. Valtio ei voi sulkea pois sitä tosiasiaa, että etenkään palvelualojen yritykset eivät tule kestämään siitä aiheutuvia rasitteita. Yrityksille on turvattava rahoitus niissä tilanteissa, joissa liikkumisrajoituksilla estetään asiakkaiden asiointi yrityksissä.

Jo vuoden jatkunut epätasapaino on jättänyt monet yritykset täpärästi tarjolla olleiden rahoitusten ulkopuolelle. Nämä yritykset ovat elinkelpoisia, mutta niillä ei välttämättä ole enää jäljellä puskuria, jolla selviytyä seuraavasta ulkopuolisesta pakotteesta. Lainsäädännön ohessa on myös huomioitava yhteiskunnan peruspilarina seisovien pienyrittäjien työllistävyysvaikutukset sekä mielenterveys. Valtaosa pienyritysten tarjoamista työpaikoista on vaarassa ja niiden pelastamiseen on saatava apua pikaisesti vaikkapa alueellisen kustannustuen kautta. Hakuaika tulee avata mahdollisimman pian, viimeistään kaksi viikkoa mahdollisen rajoitusajan päättymisen jälkeen. Alueellinen kustannustuki ei saa vaikuttaa 3. rahoituskierroksen aikana jaettaviin kustannustuen korvauksiin.

Yritysten lomautuksiin tulisi saada tilapäinen muutos. Lomautusilmoitusajan muuttaminen hetkellisesti 14 vuorokaudesta viiteen (5) vuorokauteen ja samalla myös määräaikaisten työntekijöiden lomautusmahdollisuuden palauttaminen helpottaa yritysten selviämistä merkittävästi.

Table of Contents

Liity postituslistalle ja saat hyödyllistä tietoa.  

Liity nyt, niin saat suoraan sähköpostiisi ajankohtaista tietoa, uusimpia uutisia ja osallistut eri arvontoihin. 

Sisällysluettelo
Kerro kavereille:

Liity postituslistallemme ja pysyt mukana menossa

Kerro mitä mieltä olit artikkelista? Älä unohda valita “julkaise myös Facebookissa” laatikkoa, jotta tuttusikin näkevät artikkelin. 

Jaa