Kirjelmä ministereille 24.3.2020

Arvoisa ministeri

Kiitämme teitä pikaisista toimistanne koronatilanteen hoitamisessa. Jatkotoimenpiteet ratkaisevat oleellisesti sen, miten yritykset tulevat selviämään tilanteesta. Kuten aikaisemmassa lausunnossamme kerroimme, ei lainarahoitukset ole ratkaisu pienten yritysten jatkotoimintaa ajatellen, vaan yritykset tarvitsevat myös muita tukitoimia.

SULKEMINEN: Mikäli olette asettamassa liikkumisrajoituksia, pyydämme huomioimaan, että varsinkin hiusja kauneudenhoitoaloilla yritykset ovat jo nyt tyhjän päällä. Ne yritykset, jotka vielä toimivat, kärsivät akuutista asiakaspulasta ja liikkumisrajoitukset vähentävät liikennettä entisestään.

Mikäli liikkumisrajoituksia otetaan käyttöön, pyydämme teitä tekemään samassa yhteydessä päätöksen parturikampaamoiden ja kauneushoitoloiden sulkemisesta määräajaksi tartuntatautilakiin pohjautuen. On tärkeää huomioida, että yritysten keskeytysvakuutukset eivät maksa korvauksia, mikäli päätös tehdään valmiuslain perusteella.

Nykytilanne hämmentää yrittäjiä. Viranomaisten taholta turhia ihmiskontakteja kehotetaan välttämään.

Yrittäjä tuntee syyllisyyttä, mennessään töihin ja yrittäessään pelastaa sen mitä pelastettavissa on. Samalla hän altistaa itsensä, perheensä sekä lukuisat muut ympärillään olevat ihmiset (asiakkaat, kaupan kassat ja niin edelleen) tartunnoille. Selkeä ja yhtenäinen määräys kaikille samanaikaisesti, on oikeudenmukainen ja päästäisi yrittäjät vakuutusten / tartuntatautipäivärahan piiriin.

ARVONLISÄVEROTUS: Jälkiseuraamuksia pohdittaessa lama näyttää väistämättömältä. Siksi arvonlisäverotuksen laskeminen palvelualoilla 24 prosentista 14 prosenttiin on ensi arvoisen tärkeää. On selvää, että verovarojen kerääminen on suuressa roolissa koko Suomen selviämisen ja sosiaalijärjestelmän tasapainon kannalta. Siksi esitämme veron laskemista vähintään muutamaksi vuodeksi, jotta ihmisten kuluttaminen saadaan pidettyä yllä ja raha kiertämässä.

Toimenpiteellä ehkäistään myös tehokkaasti harmaata taloutta. Talousahdinko lisää yritysten harmaantalouden harjoittamista ja työttömyyslukujen noustessa asiakkaan kiusaus edullisemman palvelun ostamiseen kasvaa. Edessä saattaa siis olla niin kutsuttujen ”vessakampaajien” kulta-aika. Kilpailutilanteen tervehdyttämisen kannalta arvonlisäverotuksen alentamisella on suuret vaikutukset. Tämä tasaisi rehellisten yrittäjien ja etenkin hiusalalla työllistävien työnantajien, epätasa-arvoista kilpailutilannetta halpapartureiden suhteen.

Suosittelemme teitä pohtimaan arvonlisäveron alarajahuojennuksen poistamista toistaiseksi kokonaan.

Jokainen yrittäjä on saman arvoinen, huolimatta siitä, minkä verran hän tekee liikevaihtoa. Kuluttajahan tuon veron maksaa, eikä yrittäjä. Näissä pelastustalkoissa jokaisen yrittäjän ja kuluttajan tulee olla mukana samalla volyymilla riippumatta siitä, millaista liikevaihtoa palvelutarjoaja tekee.

Lisätietoja:


Marja Pahkala
toiminnanjohtaja
Suomen Hiusyrittäjät ry
puh. 010-3384463

Table of Contents

Liity postituslistalle ja saat hyödyllistä tietoa.  

Liity nyt, niin saat suoraan sähköpostiisi ajankohtaista tietoa, uusimpia uutisia ja osallistut eri arvontoihin. 

Sisällysluettelo
Kerro kavereille:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Liity postituslistallemme ja pysyt mukana menossa

Kerro mitä mieltä olit artikkelista? Älä unohda valita “julkaise myös Facebookissa” laatikkoa, jotta tuttusikin näkevät artikkelin. 

Jaa

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email