Sukupuoletonta markkinointia ja asiakaspalvelua

Tämän kirjoituksen takana on yhteydenotto Suomen tasa-arvovaltuutetun toimistolta, jossa kerrottiin siellä päivittäin esiintyvästä ongelmasta alaamme liittyen. Kuluttajaviraston tasa-arvovaltuutetun toimistolle tulee jatkuvasti kanteluita liikkeiden hinnoitteluperusteista ja palvelukieltäytymisistä asiakkaan sukupuoleen vedoten.

Joissakin liikkeissä henkilökunta on vedonnut liikkeen omistajan tai työnantajan antamaan ohjeistuksen, ettei liikkeessä palvella kuin miehiä /naisia. Tasa-arvovaltuutetun toimistolta kerrottiin ongelman olevan kokonaisuudessaan varsin mittava. He kiittelivät aikaisempaa tiedotustoimintaamme asiaan liittyen ja kysyivät yhteistyömahdollisuutta kanssamme.

Huolestuttavaa on ammattikuntamme piittaamattomuus vallitsevasta lainsäädännöstä. Olemme jo vuosia valistaneet jäsenistöämme sukupuoleen perustuvan hinnoittelun laittomuudesta, sekä siitä, ettei asiakkaita voi käännyttää ovelta hänen sukupuoleensa, ihonväriinsä tai johonkin muuhun ominaisuuteen vedoten.

Jos parturiliikkeeseen tulee nainen, joka haluaa hiuksensa leikattavan kyseisessä liikkeessä, on häntä palveltava. Asiakkaan päätettäväksi jää ammattilaisen selvityksen jälkeen päättää, haluaako hän itselleen parturitekniikalla toteutetun hiustenleikkauksen. Kampaajaksi ei parturin tarvitse ryhtyä, vaan hän tekee työn parturin muoto-oppia ja leikkaustekniikkaa toteuttaen.

Jokainen ammattilainen, joka kieltäytyy leikkaamasta asiakkaan hiuksia sukupuoleen vedoten, rikkoo siis lakia. Naisella on oikeus ostaa miesten vaatteita ja miehellä puolestaan naistenvaatteita ilman, että myyjä kieltäytyy niitä heille myymästä.

On jokaisen oma asia, mitä päälleen pukee, samoin on jokaisen oma asia, millaisessa hiusmallissa kulkee. Ei ole asiakaspalvelijan tehtävä tehdä päätöstä asiakkaan puolesta.

Pahimmassa tapauksessa palvelukieltäytymisestä tai sukupuoleen perustuvasta hinnoittelusta räpsähtää yrittäjälle melkoiset sakot. Tämä voidaan välttää helposti hoitamalla asiat lakia noudattaen ja ohjeistustamme kuunnellen.

Avustamme jäsenistöämme markkinoinnin ja hinnastojen rakentamisessa niin, että ne noudattavat lakeja ja annettuja ohjeita. Mikäli asiassa on itsellesi jotakin epäselvää, niin otathan Suomen Hiusyrittäjien toimistolle yhteyttä, siellä neuvotaan ja ohjeistetaan jäsenistöä tähänkin asiaan liittyen.

Lisätietoja asiaan liittyen on tulossa piakkoin muun muassa nettisivuillemme ja jäsentiedotteisiin.