Kirjelmä ministereille 18.3.2020

Arvoisa ministeri

Valmistellessanne ja päättäessänne koronaviruksen seuraamuksiin tarkoitetuista suoja- ja elvytystoimenpiteistä, pyydämme teitä huomioimaan seuraavat seikat.

Lomautuksen ilmoitusaika

Palvelu- ja etenkin käsityöaloilla tilanne on erittäin kriittinen. Hius- ja kauneudenhoitoaloilla asiakkaat peruvat aikansa ja yrityksissä ei ole liikevaihtoa käytännössä lainkaan. Yritykset ovat tyhjillään ja palkattua henkilöstöä ei voida lomauttaa ennen 14 vuorokauden ilmoitusaikaa. Asiaan tulisi saada pikainen muutos.

Lomautuksen ilmoitusaikaa tulisi lyhentää siten, että lomautukset voidaan toimeenpanna välittömästi tai viimeistään muutamien vuorokausien kuluessa. Tällä toimenpiteellä suojataan yrityksiä ja pidetään ne vielä jotenkin toimintakykyisinä jatkoa ajatellen. Nyt 14 vuorokautta voi pienessä yrityksessä tyhjentää kassan ja aiheuttaa konkurssin jo ennen, kun lomautukset saadaan käyntiin.

Määräaikaisuus ja lomauttaminen

Tässä tilanteessa myös määräaikaisessa työsuhteessa lomauttaminen tuli olla mahdollista. Nyt se onnistuu vain, mikäli määräaikainen työntekijä on vakituisen työntekijän tilalle palkattu ja alkuperäinen työntekijä lomautettaisiin. Muutoksena tähän ehdotamme lomautuksen ulottamista kaikkiin määräaikaisuuksiin valmiuslain ja sen seurausten aikana (voimassa vähintään 90 vrk valmiuslain soveltamisen päättymisen jälkeen).

Rahoitus

Yritysten tukeminen erilaisin rahoitusvaihtoehdoin on tärkeää. 5 miljardin rahoitus ei riitä Suomen kokoisen talousalueen pelastamiseen, rahoitusta tarvitaan lisää. Etenkin kun lainaraha ei ole ratkaisu aloilla, joiden tulevaisuus tällä hetkellä näyttää huonolta. 1990-luvun lama oli selvä osoitus siitä, mitä tapahtuu silloin, kun konkurssiaalto iskee ja taloudessa vallitsee epävarmuus. Seuraukset ovat palvelualoille katastrofaaliset.

Työttömyyden lisääntyminen ja talouden heilahtelu lamauttaa kuluttajan. Ensimmäisenä karsitaan palvelualojen kulutuksesta, jotka työllistävät (työntekijöinä/yrittäjinä) melkein puolet työikäisestä väestöstä. Etenkään pienet yritykset eivät voi turvata tulevaisuuttaan lainalla, kun epidemian jälkeisestä takaisinmaksukyvystä ei ole mitään takeita. Hallituksen tulee antaa yrityksille myös muita mahdollisuuksia taloustilanteen korjaamiseen.

Verotus

Palvelualojen arvonlisäverotuksen alentaminen nykyisestä 24 prosentista 14 prosenttiin, laskisi palveluiden hintoja ja kannustaisi kuluttajia palveluiden ostamiseen. Hius- ja kauneudenhoitoaloilla ei voi tehdä työtä varastoon. Palvelu suoritetaan aina fyysisesti, vain jos asiakas saapuu paikalle palveltavaksi.

Kysynnän lisääntyminen edullisimpien hintojen kautta, suojaa yritysten toimintaa ja mahdollistaa selviämistä ”kulutuskuoleman” kynnyksellä. Muun muassa konkursseja, irtisanomisia, harmaata taloutta sekä oppisopimuskoulutuspaikkojen vähenemistä, voidaan ehkäistä verotuksen
pienentämisellä.

Työnantajamaksut

Yritykset odottavat apua. Avun tulisi olla muutakin, kun vain ongelmien siirtämistä tulevaisuuteen. Verojen siirrot ilman korkoseuraamuksia on hyvä avaus, mutta varsinkin työllistäville yrityksille tulisi tarjota muutakin.

Työnantajamaksujen kanssa vastaan tuleminen ja valtion osallistuminen työpaikojen säilyttämiseen on nyt elintärkeää. Ottaisiko valtio vastuulleen työnantajien sosiaalimaksujen osuudet ainakin hetkellisesti?

Työntekijät

Voidaanko vastuun jakamista myös työntekijäsektorille jotenkin huomioida. On kohtuutonta, että lainsäädännöllä ja sen seurauksilla rangaistaan vain työnantajaa/yrittäjää, kun kyse on koko kansaa ja valtiota koskevasta kriisistä. Poikkeuksellinen tilanne, vaatii poikkeuksellisia toimenpiteitä.

Huomioittehan päätöksiä tehdessänne myös tämän, kiitos.

Lisätietoja antaa

Marja-Leena Pahkala