Kyselykirjelmä ministereille

Olemme lähettäneet 12.6.2020 ministereille kyselyn aikaisempiin kirjelmiimme ja lausuntoihimme viitaten. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan vastausta asioiden etenemisen suhteen.

Kirjelmän löydät alapuolelta kokonaisuudessaan.

Arvoisa vastaanottaja,

Haluamme ensimmäisenä kiittää yksinyrittäjille suunnatuista tukitoimista, joilla yritykset ovat saaneet rahoitusta omiin kulurakenteisiinsa. Monien mikroyrittäjien kevät on ollut raskas henkisesti, mutta erityisesti taloudellisesti.

Esityksenne kustannustuesta on hyvä ja toivomme sen pikaista voimaan saattamista. Tilanne yrityskentässä on edelleen huolestuttava. Monet yritykset eivät ole aikaisemmin rahoitusta saaneet tai hakeneet, koska niillä ei ole ollut riittävää kehitystarvetta tai mahdollisuutta.

Olemme aiemmin olleet yhteydessä teihin koskien pandemian vaikutuksista hiusalan toimintaedellytyksiin.

Esitimme muun muassa arvonlisäveron laskemisesta palvelualoilla 24 prosentista 14 prosenttiin, kuluttajien ostovoiman parantamiseksi. Arvonlisäveron alentaminen jättää kuluttajalle enemmän käyttövarallisuutta ja mahdollistaa palveluiden monipuolisempaa käyttöä. Rahan vapauduttua kuluttajien käyttöön, yritykset elpyvät kysynnän vilkastuessa, työllisyys kasvaa ja harmaantalouden määrä vähenee.

Lisäksi olemme ehdottaneet arvonlisäveron alarajan sekä alarajahuojennuksen poistamista. Toimenpide toisi valtiolle lisää verotuloja. Veron maksaa kuluttaja, joten sen kerääminen voidaan toteuttaa yrityksen liikevaihdosta riippumatta. Alarajan poistaminen nostaa yrittäjäksi ryhtymisen kynnystä, mutta sitouttaa yrittäjän heti alusta alkaen yritystoimintansa kehittämiseen ja kannattavuuden laskemiseen.

Tiedustelemme nyt ovatko kyseiset asiat edenneet ja mikä näiden tilanne on?

Toimenpiteitä tarvitaan nopeasti. Etenkin nyt kun ulkomaanmatkailua on vielä syytä välttää, lomailuun tarkoitettuja rahavaroja
käytetään kotimaassa. Tämä raha täytyisi saada kiertämään palvelualan yrityksiin ja kotimaisiin tuotteisiin.

Edellä mainitut toimenpiteet edistäisivät koko Suomen elpymistä koronakurimuksesta.

Lisätiedot ja yhteydenotot:
Suomen Hiusyrittäjät ry