Tilannetietoa koronasta hiusalalle 10.3.2021

Olemme olleet 9.3. yhteydessä useisiin alueellisiin aluehallintovirastoihin selvittääksemme selkeitä ohjeita hiusalan yrittäjille liittyen nykyisiin rajoituksiin ja suosituksiin kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevilla alueilla.

Asiakas- ja toimitiloissa on toteutettava tartuntatautilain pykälässä 58 c mainittuja hygieniavaatimuksia. Laki vaatii, että asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään mahdollisimman väljästi. Suosittelemme, että tiloissa pyritään lisäksi noudattamaan THL:n ja OKM:n ohjeessa mainittuja keinoja koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Tartuntatautilaissa säädetään seuraavat minimivaatimukset, joita on noudatettava yleisölle avoimissa ja asiakkaille ja osallistujille varatuissa toimitiloissa:

  • asiakkailla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen
  • asiakkaille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet
  • tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan sen lisäksi, mitä muualla kyseisen toiminnan osalta puhdistamisesta säädetään
  • asiakkaiden oleskelu järjestetään sillä tavoin väljästi, kuin se kyseisen toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista ja mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan. (AVI.)

Alueellisesti voimassa olevan tartuntatautilain 58 d pykälän turvavälipäätöksellä yritetään estää ensisijaisesti asiakkaiden lähikontaktit toisiinsa. Henkilökunta voi edelleen olla lähikontaktissa asiakkaaseen, jos se on asiakaspalvelutilanteessa välttämätöntä. (AVI.)


Parturi-kampaamoiden tulee huolehtia, että asiakkaiden välinen 2 m turvaväli täyttyy. Asiakasmäärissä voi olla alueellisia lisärajoituksia paikallisten tautitilanteiden mukaisesti. Viimeisimmän tiedon mukaan henkilömäärään lasketaan mukaan asiakkaat, ei henkilökuntaa. Kampaajat, hierojat ja kosmetologit työskentelevät yleensä pienissä toimitiloissa, joissa yli 10 henkilön raja harvoin ylity. (AVI.)

Eri alueiden tartuntatautilain 58 c ja 58 d pykälien mukaisista päätöksistä löydät seuraavasta linkistä: https://avi.fi/usein-kysyttya-koronaviruksesta#item-DpAo81qF9aPZ-62569129 . (AVI.)
Tarkista yllä olevasta linkistä oman alueesi tarkemmat rajoitukset. Seuraa aktiivisesti myös oman kaupunkisi / kuntasi sekä sairaanhoitopiirisi sivuja. Tilanteet voivat muuttua nopeasti, jonka vuoksi aktiivinen tilanteen seuranta oman kaupungin / kunnan osalta on välttämätöntä.

Kirjoitus julkaistu 10.3.2021.

Lähteet:
Etelä-Suomen aluehallintovirasto,
Lounais-Suomen aluehallintovirasto,
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto,
Aluehallintoviraston koronaneuvonta 9.3.2021

Table of Contents

Liity postituslistalle ja saat hyödyllistä tietoa.  

Liity nyt, niin saat suoraan sähköpostiisi ajankohtaista tietoa, uusimpia uutisia ja osallistut eri arvontoihin. 

Sisällysluettelo
Kerro kavereille:

Liity postituslistallemme ja pysyt mukana menossa

Kerro mitä mieltä olit artikkelista? Älä unohda valita “julkaise myös Facebookissa” laatikkoa, jotta tuttusikin näkevät artikkelin. 

Jaa