Lähikuvassa Vuoden 2021 Valtakunnallinen Yrittäjänainen Anne Partanen

Teksti: Janita Kauppi, kuva: Anne Partanen

Anne Partanen perusti 40 vuotta sitten parturi-kampaamoalan yrityksensä PääAsian. Tähän mennessä yritys on laajentanut toimintansa neljään toimipisteeseen ja työllistää 27 alan ammattilaista. Vuoden 2021 valtakunnalliseksi yrittäjänaiseksi palkittu Partanen tuntee suurta ylpeyttä uraansa kohtaan.

Palkinnon myöntämiselle on tiukat kriteerit ja sen saaminen viestii, että paljon asioita on tehty oikein. Partanen on erityisen ylpeä siitä, että on onnistunut tekemään parturi-kampaamoalalla loistavaa bisnestä. Tämän ovat mahdollistaneet oikein valitut liikepaikat ja hyvä johtamiskyky.

-Kun kuulin palkinnosta, tuli tunne, että VAU!

Partaselle myönnetty palkinto on merkityksellinen tunnustus myös koko hiusalalle. Partanen kokee, että ulkopuolisilla on usein vähättelevä suhtautuminen parturi-kampaajiin ja hän haluaisi, että alan arvostus nousisi muidenkin silmissä:

-Toivon, että palkinnon myötä mahdollisimman moni ajattelisi omaa ammattiaan muutenkin kuin pelkkänä työpaikkana: myös hiusalalla on mahdollista kehittää bisnestä.

Partaselle valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saaminen on yksi hänen uransa kohokohdista. Seuraavana tavoitteena Partasella on yhden toimipisteen laajentaminen, vaikka hän nauraakin tytärten vihjailevan jo eläkkeelle jäämisestä:

Jo nuorena olin kunnianhimoinen. Vahvana persoonana olen saanut ympärilleni ihmisiä ja herättänyt luottamusta.

Parasta yrittäjyydessä Partasen mielestä on mahdollisuus omannäköisen brändin rakentamiseen. Hiusalalla Partasta inspiroi riittävä ja laadukas koulutus sekä alan erityinen muuttuvuus. Toimialan tulevaisuuden Partanen näkee täynnä loistavia mahdollisuuksia.

Partanen kokee hyvän palvelukokemuksen kehittämisen olevan ensisijaisen tärkeää sen merkityksen noustessa digitalisaation myötä todella isoon rooliin. Tärkeänä tulevaisuuden kannalta Partanen mainitsee myös hyvän henkilökunnan löytämisen ja sitouttamisen.

Aloittelevia hiusyrittäjiä Partanen neuvoo lähestymään oman bisneksen kehittämistä myös hiusalan rajojen ulkopuolelta. Vaikutteita voi ottaa esimerkiksi kiinnostavasta johtamistavasta tai yleisestä asioiden hoitamisesta. Myös sisäinen palo on tärkeä:

Ala on sellainen, että kannattaisi tuntea intohimoa työtä kohtaan.

Partanen on ollut yrityksensä perustamisvuodesta 1981 saakka Suomen Hiusyrittäjien jäsen. Hän kokee jäsenyyden olleen hänelle eräänlainen turva. Epätietoisuuden hetkellä Hiusyrittäjiin soittamalla saa varman faktatiedon. Vaikka jäsenmaksut ovat joskus horjuttaneet Partasen päätöstä pysyä mukana, hän on kiitollinen, että on pysynyt tiiviisti jäsenenä.

-Rahalle on saanut vastinetta. Apu on korvaamatonta ja tuki ja tieto tuovat varmuutta. Tietoa saa myös työnantajan oikeuksista eikä pelkistä velvollisuuksista. Siellä on hyvä, ystävällinen porukka töissä.

Partanen kertoo, että on suositellut jäsenyyttä ja suosittelee sitä myös vastaisuudessa muille hiusyrittäjille.

-Varsinkin jos työllistät, liity Hiusyrittäjiin.

Alkuperäinen artikkeli julkaistu laajempana kokonaisuutena Hiusuutisten numerossa 5/21.