Äitiysraha ja vanhempainvapaakorvaus

Teksti: Marja Pahkala / Kuva: Pixabay

Äitiysvapaalle voi jäädä 30−50 arkipäivää (eli noin 5−8 viikkoa) ennen laskettua aikaa. Aloitusaikaan voi vaikuttaa itse. Äitiysvapaan alettua saa Kelasta äitiysrahaa 105 arkipäivän (noin 4 kk) ajan. Maksettaviin päivin eivät lukeudu pyhät eivätkä arkipyhät. (Kela.)

Oikeus äitiysrahaan syntyy, kun raskaus on kestänyt 154 päivää ja olet oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan vähintään 180 päivää ennen laskettua aikaa. Myös vakuutusaikaa toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Israelissa voidaan laskea mukaan. (Kela.)

Yrittäjä vs. kevytyrittäjä

Äitiysrahaa haetaan viimeistään kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa. Tässä kohdassa oleelliseen osaan nousee se, oletko YEL-maksua maksava yrittäjä/ kevytyrittäjä, vai ilman YEL-maksua toimiva kevytyrittäjä. Jos et maksa YEL-maksua, et ole oikeutettu yrittäjälle maksettavaan ansiosidonnaiseen äitiys- /vanhempainrahaan. Ilman Y-tunnusta työskentelevä kevytyrittäjä olisi rinnastettavissa työntekijään, mutta todellisuudessa hän ei kuitenkaan ole työsuhteessa kevytyrittäjyyttä (laskutuspalvelua) tarjoavaan yritykseen, vaan käytännössä hän on kyseisen yrityksen asiakas. Ilman y-tunnusta työskentelevä kevytyrittäjä on siis väliinputoaja, joka ei kuulu kumpaankaan kategoriaan.  

Äitiysrahan suuruus määräytyy aikaisemman tulotason mukaisesti. Yrittäjällä se on sidottu YEL-maksuun. Kevytyrittäjää taas koskevat samat lainsäädännöt YEL-vakuutuksen suhteen, kun tavallista yrittäjääkin. Eli jos työskentelee päätoimisena yrittäjänä yli 4 kuukauden ajan, tai työtulo arvio on yli 7958,99 € vuodessa, on YEL-vakuutus otettava. Kaikki Kelan yrittäjille maksamat korvaukset määräytyvät maksetun YEL-maksun mukaisesti ja vanhempainrahakautta koskevat korvaukset määräytyvät viimeisen 12 kuukauden aikana maksettujen YEL-maksujen mukaisesti (12 + 1 kk = vanhempainrahakauden alkamista edeltävä kuukausi). (Kela.)

Edellä olevan tekstin perusteella voimme kuitenkin olettaa, että väliin putoavien kevytyrittäjien määrä on suhteessa melko pieni. Käytännössä jokainen täysipäiväisesti työskentelevä ylittää vuositasolla tuon 7958,99 € työtulorajan ja siirtyy siten YEL-velvolliseksi. Tämä ei kutenkaan poissulje sitä tosi asiaa, että järjestelmässä on aukko ja kopsahtaa auttamattomasti niiden kevytyrittäjien nilkkaan, jotka eivät tuota YEL velvoitetta täytä.

Työskennelläkö vai eikö?

Äitiysvapaan aikana voi työskennellä sunnuntaisin ja arkipyhien aikaan, ilman että se vaikuttaa maksetun etuisuuden määrään. Mikäli työskentelet tai opiskelet sellaisina päivinä, jolloin olet oikeutettu Kelan maksamiin etuisuuksiin (ma-la), maksetaan työskentelypäivältä vähimmäismäärä, eli 29,05 € / pv (opiskellessa saatat olla oikeutettu koko etuisuuteen, mikäli et nosta opintotukea). (Kela.)

Mikäli aloitat työskentelyn tai opiskelun, ilmoita siitä Kelaan. Näin maksettavat äitiys -/vanhempainrahat voidaan maksaa heti oikein, eikä niistä tarvitse tehdä jälkikäteen takaisinperintää. Ilmoitusta ei tarvitse tehdä sunnuntai ja arkipyhätyöskentelystä. (Kela.)

Monet parturi-kampaajat hyödyntävät tätä Kelan päiväraha käytännön tarjoamaa mahdollisuutta pyhien aikana työskentelyyn. Jokainen tietää, että asiakkaat ovat kyllä uskollisia, mutta saattavat kadota, jos eivät tavoita ammattilaista lähes vuoteen. On suuri etu, että voi palvella edes osaa asiakkaista ja siten turvata omaa leipäänsä töihin paluuta silmällä pitäen.

Toiselle tai useammalle kierrokselle?

Mitäpä sitten, jos olet perustamassa perheen ”kerralla kuntoon” ajatuksella? Kun siinä välissä ei välttämättä ehdikään käydä normaalisti töissä ja siten kerryttää sitä 12 kuukauden työtulokertymää? Joskus lapset halutaan tehdä (tai haluavat tulla) peräkkäin ja silloin asioihin on hyvä valmistautua ennakkoon.

”Jos haet vanhempainpäivärahaa toistamiseen, se voi määräytyä edeltävän vanhempainpäivärahan perusteella olleen tulosi mukaan, jos syntyvän lapsesi laskettu aika on ennen kuin nuorin lapsesi täyttää 3 vuotta.” (Ilmarinen.)

Lähtökohtaisesti Suomen kansalainen on siis aina oikeutettu saamaan jonkinlaista etuisuutta vanhempainvapaisiin liittyen, kunhan tuo alussa mainittu oikeus päivärahoihin on muodostunut.

Lähteet:

Kela.fi, Äitiysraha, https://www.kela.fi/vanhempainpaivarahat-maara-ja-maksaminen, Viitattu 17.2.2021.

Kela.fi, Vanhempain päivärahojen määrä, https://www.kela.fi/vanhempainpaivarahat-maara-ja-maksaminen, viitattu 17.2.2021.

Yrittäjän perhevapaat, https://www.ilmarinen.fi/yrittaja/yrittajan-sosiaaliturva-ja-elake/yrittajan-sosiaaliturva/yrittajan-perhevapaat/

Table of Contents

Liity postituslistalle ja saat hyödyllistä tietoa.  

Liity nyt, niin saat suoraan sähköpostiisi ajankohtaista tietoa, uusimpia uutisia ja osallistut eri arvontoihin. 

Sisällysluettelo
Kerro kavereille:

Liity postituslistallemme ja pysyt mukana menossa

Kerro mitä mieltä olit artikkelista? Älä unohda valita “julkaise myös Facebookissa” laatikkoa, jotta tuttusikin näkevät artikkelin. 

Jaa