Hiusalan arvostus on kaikkien yhteinen asia

Kirjoittaja: Markku Kosonen, toimitusjohtaja M Room

M Room tilasi jokin aika sitten strategiatoimisto Noren Oy:ltä selvityksen hiusalan ammattilaisten ja alaa opiskelevien asenteista työtään ja koko toimialaa kohtaan. Tulokset olivat samanaikaisesti ilahduttavia ja järkyttäviä.

Hyvä uutinen on se, että parturin ja kampaajan työtä pidetään perinteisenä käsityöläisammattina. Alaa pidetään turvallisena ja hyvin työllistävänä. Monelle kyseessä on unelma-ammatti. Työn merkityksellisyydessä korostuu asiakkailta saatu positiivinen palaute sekä kollegoiden, työyhteisön ja työnantajan jakama arvostus.

Huono uutinen on se, etteivät suomalaiset parturit tunne työtään arvostettavan suomalaisessa yhteiskunnassa. Sekä alan palkkatasossa että koulutuksessa on monen mielestä parannettavaa. Alaa varjostaa väliaikaisuuden leima.

”Välillä on ollut aikoja, et mua on nolottanut sanoa, et mä oon parturi”, kuului yhden tutkimusta varten haastatellun ammattilaisen kuvaava kommentti.

On selvää, että asiaan on puututtava. Hiusalan ammattilaisten on saatava ansaitsemaansa arvostusta. Ammattikoulutusta on kehitettävä. Näillä keinoilla myös alan kannattavuus – ja alan ammattilaisten tulotaso – paranevat.

Vastuu on meidän alan yrittäjien. Aivan yksin emme voi kuitenkaan tehdä paljon.

Suomen Hiusyrittäjät on alan yhteistyöjärjestönä avainasemassa. Järjestön täytyy ryhtyä puhumaan ja toimimaan aikaisempaa aktiivisemmin alan puolesta.

Siihen tarvitaan kaikkia. Häpeäkseni joudun tunnustamaan, että M Roomkin liittyi Suomen Hiusyrittäjien jäseneksi vasta hiljattain. Moni muu alan ketju ei ole vieläkään jäsen.

Ryhdytään yhdessä toimiin! Hiusalan arvostus on meidän kaikkien yhteinen asia!

Markku Kosonen

Toimitusjohtaja M Room