Rikotko tietämättäsi tekijänoikeuksia?

Tiesithän, että kaikkea tuotettua materiaalia suojaa tekijänoikeus? Tekijän oikeudella tarkoitetaan sitä, että kyseisen teoksen (esim. tuotteen, tekstin tai asian) tekijällä on yksinoikeus päättää oman teoksensa / tuotoksensa käytöstä. Tekijänoikeus suojaa teoksen persoonallista ilmaisumuotoa, mutta ei sen ideaa, tietosisältöä tai siihen liittyvää teoriaa. (Tekijanoikeus.fi.)

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos olet maalannut taulun metsoista, ei se ole kiellettyä, sillä aiheena se on täysin vapaa. Mutta jos maalaat identtisen kopion Ferdinand von Wrightin Taistelevista metsoista, syyllistyt laittomaan kopiointiin ja rikot alkuperäisen tekijän tekijänoikeuksia. Esimerkiksi erilaisten teosten kuvaaminen museoissa ja yksityistiloissa tai muiden ottamien kuvien jakaminen sosiaalisessa mediassa ilman lupaa on kielletty. Myöskään teoksen tai vaikkapa asiakirjan kopioiminen ilman lupaa ei ole sallittua. Tekijänoikeudet voidaan merkitä materiaaleihin niin sanotulla copyright eli ©- merkillä.

Tekijänoikeuksia koskee Tekijänoikeuslaki (404/1961) ja tekijänoikeuksista jaetaan rangaistuksia tuomioistuimissa tekijänoikeusrikkomuksina tai tekijänoikeusrikoksina teon vakavuudesta ja tekotavasta riippuen. Rangaistukset voivat olla sakkoja tai maksimissaan jopa kaksi vuotta vankeutta. Rikoksen vakavuuteen vaikuttaa muun muassa se, jos kopiointi on tehty ansaintatarkoitukseen (esimerkiksi myyntiin tai liiketoimintaan) liittyen. (TTVK.)

Hiusalan ammattilainen on tekijänoikeuksen kanssa tekemisissä muun muassa erilaisten sopimusten, markkinointimateriaalien, valokuvien sekä ammatillisten tekstien parissa. Toimiessasi kirjoittajana, tekijänä, tuottajana tai muussa vastaavassa roolissa, Sinun tulee huomioida, että et kopioi muiden tuottamaa materiaalia edes osittain ilman lupaa. Sinulla tulee siis aina olla alkuperäisen tekijän lupa ja kopioidussa materiaalissa tulee tämän lisäksi olla selvästi merkittynä alkuperäisen tekijän / teoksen tiedot (lähteet).

Suomen Hiusyrittäjillä on Hius- ja kauneudenhoitoaloille tarkoitetut yleiset sopimusehdot (YSE 2017). YSE 2017 sisältää 8 sivuisen sopimusehtovihkosen, jossa sopimuksessa olevat pykälät (§) on avattu yksityiskohtaisesti omina kohtinaan helposti ymmärrettäväksi kokonaisuudeksi. YSE 2017 on tekijänoikeussuojattu ja sen osittainenkin jälkipainos on kielletty. Tämä tarkoittaa sitä, että sen kopioiminen kaikissa muodoissa (koneellisesti tai käsin), kokonaan tai osittainkin on kielletty. Suomen Hiusyrittäjät valvoo sopimuksen käyttöä ja mikäli kohtaa sopimuksen luvatonta käyttöä tai kopiointia, vie Suomen Hiusyrittäjät asiaa tarvittaessa tuomioistuimen käsittelyyn.

YSE 2017 on ostettavissa hintaan 100 € /kpl. Ostohinta ei sisällä sopimukseen liittyvää neuvontaa. Suomen Hiusyrittäjien yritysjäsenmaksua maksaville jäsenille sopimus on vapaassa käytössä ilman erillistä maksua. Jäsenet saavat myös sopimukseen liittyvän neuvonnan veloituksetta osana omia jäsenetujaan. Jäsenyyden päättyessä tai jäsenmuodon muuttuessa henkilöjäsenyyteen, yritysjäsenyyden aikana allekirjoitetut vanhat sopimuksen jäävät voimaan. Mikäli sopimus irtisanotaan tai uudistetaan, ei sopimuksen käyttöoikeutta enää uuden sopimuksen kohdalla ole, ellei sopimusta osteta tai yritysjäsenyyttä aktivoida uudelleen.

Jos eteesi asetetaan uusi sopimus, jonka sanotaan oleva Suomen Hiusyrittäjien sopimus, tarkista, että siitä löytyy Suomen Hiusyrittäjien logo, toimiston yhteystiedot ja otsikon yhteydessä teksti (YSE 2017). Mikäli siinä lukee (YSE 2000) tai (YSE 2006), on sopimus vanha, eikä sen käyttäjällä ole siihen käyttöoikeuksia. Mikäli jokin näistä kohdista ei täyty, voit ilmoittaa sopimuksen väärinkäytöstä suoraan Suomen Hiusyrittäjien toimistolle.

Lähteet:

Tekijänoikeus.fi, Mitä on tekijänoikeus?,  https://tekijanoikeus.fi/tekijanoikeus/ , Viitattu 27.4.2021

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus, Loukkaukset, 2021,  https://ttvk.fi/tekijanoikeus/loukkaukset, viitattu 27.4.2021

Table of Contents

Liity postituslistalle ja saat hyödyllistä tietoa.  

Liity nyt, niin saat suoraan sähköpostiisi ajankohtaista tietoa, uusimpia uutisia ja osallistut eri arvontoihin. 

Sisällysluettelo
Kerro kavereille:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Liity postituslistallemme ja pysyt mukana menossa

Kerro mitä mieltä olit artikkelista? Älä unohda valita “julkaise myös Facebookissa” laatikkoa, jotta tuttusikin näkevät artikkelin. 

Jaa

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Malcare WordPress Security