Kortti vai kolikko?

Teksti: Tiina Haapapuro / Kuva: Getty Images

Kortti – ja mobiilimaksaminen ovat tämän päivän kuluttajakäyttäytymisessä yleistynyt radikaalisti. Mm. Mobile Pay on helpottanut niin kuluttajien kuin yrityksienkin rahankäsittelyä. Samoin pankkikorttien lähimaksurajan nousu 50 euroon. Suomen Pankin tekemän kyselyn mukaan vain 6 % vastanneista kertoi käyttävänsä pääasiallisena maksuvälineenä käteistä rahaa. Digitaalisen rahan käyttö on niin yleistä, että esimerkiksi Ruotsissa jotkin kaupat eivät ota käteistä vastaan enää ollenkaan (Kauppalehti 23.1.2020).

Onko käteisen käsittely haitta vai hyödyke? Teimme tammikuun lopussa 2020 pienen kyselyn Parturi – Kampaajat -Facebook ryhmässä koskien käteisen ja korttien käyttöä hiusalan yrityksissä. Kyselyyn vastasi 117 henkilöä. Vastaajista 76 kertoi liikevaihdosta olevan yli 90% korttimaksuja. Liikevaihdosta 75 – 90% korttimaksuja oli 24 hengellä. Yhdellä vastaajista oli ainoastaan korttimaksumahdollisuus yrityksessään.  

Korttimaksujen käyttö parturi-kampaamoissa. (Suomen Hiusyrittäjät ry)

Katoaako käteinen pian meiltäkin kokonaan? Kauppalehti kertoo keskuspankkien perustavan työryhmän pohtimaan, tulisiko keskuspankkien siirtyä täysin digitaaliseen rahaan. Vaikka asiaa pohditaan, toteaa Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christen Lagarde, digitaaliseen rahaan siirtymiseen liittyy myös riskejä. Jos keskuspankkiraha olisi digitaalinen, se voisi viedä pankeilta rahoituksen lähteen; talletukset. Tämä avaisi väylän tavallisille kuluttajille, jotka voisivat avata talletustilin suoraan keskuspankkiin. Pankit tipahtaisivat välistä ja pankit voisivat joutua talletuspaon kouriin. Sen tuomat seuraukset voisivat olla kovat kenelle tahansa yrittäjälle tai kuluttajalle.

Digitaalisen rahan käsittely tuo aina myös tietosuojaongelmia. Kortti voi joutua vääriin käsiin tai haittaohjelma hakkereineen voi napata korttitiedot verkkokauppamaksua suorittaessa. Digitaalinen raha on myös täysin riippuvainen järjestelmistä. Jos järjestelmässä on vika, ei korttimaksu mene läpi.

Käteinen kulkee, kun on käsi joka sitä kuljettaa. Isommissa ostoissa, kuten hiusalan palveluissa, kuluttajaa käyttää helpommin korttia. Toki käteistäkin käytetään, etenkin pieniin ostoksiin.

Artikkeli on julkaistu Hiusuutisissa nro 2 / 2020.

Table of Contents

Liity postituslistalle ja saat hyödyllistä tietoa.  

Liity nyt, niin saat suoraan sähköpostiisi ajankohtaista tietoa, uusimpia uutisia ja osallistut eri arvontoihin. 

Sisällysluettelo
Kerro kavereille:

Liity postituslistallemme ja pysyt mukana menossa

Kerro mitä mieltä olit artikkelista? Älä unohda valita “julkaise myös Facebookissa” laatikkoa, jotta tuttusikin näkevät artikkelin. 

Jaa