Mikä on liittokokous?

Oulussa järjestetään 26.9.2021 Suomen Hiusyrittäjien liittokokous, joka on laatuaan jo 105. liiton historian aikana. Aktiivisille yhdistystoimijoille liittokokous on tuttu asia, mutta osa saattaa pohtia, mikä se käytännössä on.

Ennen liittokokouksen tarkoituksen avaamista, lyhyt kertaus: Suomen Hiusyrittäjät ry on voittoa tavoittelematon järjestö, jonka toiminta rahoitetaan täysin jäsenmaksutuloin. Eri paikkakunnilla toimivat paikallisyhdistykset ovat itsenäisesti toimivia yhdistyksiä ja Suomen Hiusyrittäjien yhdistysjäseniä. Niin kuin monissa muissakin liitoissa, myös Suomen Hiusyrittäjillä on alueellista toimintaa näiden itsenäisesti toimivien yhdistyksien kautta.

Mikä on liittokokous?

Liiton korkein ja päättävä elin on vuosittain pidettävä, liiton toiminnan kannalta kaikkien tärkein tapahtuma; liittokokous. Se päättää esimerkiksi kustannusrakenteeseen vaikuttavista asioista, uudesta hallituksen puheenjohtajasta ja hallituksen muista jäsenistä sekä ison linjan toimintatavoista ja muutoksista.  Liittokokous voi päättää vain niistä asioista, jotka ovat esityslistalla.

Esityslista tarkoittaa nimensä mukaisesti listausta niistä asioista, joista halutaan keskustella ja tehdä päätöksiä. Jokaisesta liittokokouksesta laaditaan pöytäkirja. Liiton jäsenet voivat ehdottaa joko paikallisyhdistyksen, liiton hallituksen kautta tai suoraan toimistolle tehdyllä aloitteella asioita, joita näkisivät tarpeelliseksi nostaa liittokokouksen esityslistalle. Liittokokousmenettelyt noudattavat liiton sääntöjä sekä yhdistyslain asettamia velvoitteita.

Keitä liittokokoukseen osallistujat ovat?

Jokainen Suomen Hiusyrittäjien jäsen voi osallistua kokoukseen. Paikallisyhdistyksen jäsenet voivat osallistua yhdistyksen valitsemana liittokokousedustajana. Mikäli osallistujia on enemmän, kun yhdistyksen edustus mahdollistaa, jäsenille voidaan myös hakea läsnäolo-oikeutta kokoukseen. Läsnäolo-oikeuden myöntää tai hylkää liittokokous kokouspäivänä. Koska suorajäsen ei kuulu mihinkään paikallisyhdistykseen, ilmoittautuu hän liittokokoukseen suoraan Hiusyrittäjien toimistolle.

Jokaisella paikallisyhdistyksellä on käytössään omaan jäsenmäärään sidottu äänimäärä. Äänet jaetaan liittokokousedustajille 10 äänen erissä siten, että yhdellä edustajalla voi olla enimmillään 50 ääntä käytössään. Suorajäsenellä näitä ääniä on käytössään yksi per jäsen. Äänimäärät ja niiden perusteet perustuvat liiton sääntöihin. Ääniä käytetään esimerkiksi valittaessa liitolle uusi hallitus.

Hallitukseen kuuluu puheenjohtaja, kaksi varapuheenjohtajaa sekä kahdeksan muuta jäsentä. Puheenjohtaja valitaan kolmen vuoden välein ja hallituksesta aina puolet (eli viisi henkilöä) vuosittain. Eli, hallituskausi on kaksi vuotta ja aina puolet hallituksesta on erovuoroisia. Näiden viiden henkilön tilalle liittokokous valitsee uudet jäsenet henkilövaalien kautta. Hallitukseen ehdolle pääseminen edellyttää jonkun liittokokousedustajan esitystä, eli toinen edustaja ehdottaa ehdokasta hallituksen jäseneksi.

Mikäli kokee poltetta ja halua vaikuttaa hiusalan asioihin, toimintaan ja kehittämiseen; on liittokokous, hallitustoiminta ja ihan paikallinen yhdistystoiminta siihen hyvä kanava.  Niin hallitus, paikallisyhdistykset kuin liittokokousedustajatkin ovat hiusalalla toimivia yrittäjiä aina yksinyrittäjistä vuokranantajiin ja työnantajiin. Hiusalaa rakennetaan ja viedään eteenpäin yhteistyöllä.

Table of Contents

Liity postituslistalle ja saat hyödyllistä tietoa.  

Liity nyt, niin saat suoraan sähköpostiisi ajankohtaista tietoa, uusimpia uutisia ja osallistut eri arvontoihin. 

Sisällysluettelo
Kerro kavereille:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Liity postituslistallemme ja pysyt mukana menossa

Kerro mitä mieltä olit artikkelista? Älä unohda valita “julkaise myös Facebookissa” laatikkoa, jotta tuttusikin näkevät artikkelin. 

Jaa

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Malcare WordPress Security