Onko Budjetin laatiminen turhaa?

Tiedätkö, kuinka paljon yrityksesi kuukausimenot ovat?

Tulevatko laskut sinulle yllätyksenä vai oletko osannut varautua niihin?

Joka kuukausi yrittäjälle tulee kasapäin laskuja, joihin raha on vain saatava, jotta talous rullaisi toivotun mukaisesti. Jotta kokisit yrityksen raha-asioiden olevan hallinnassasi ja tiedät tarkalleen yrityksesi taloudellisen tilanteen, on budjetin pitäminen tärkeä työkalu yritystoiminnassa. 

Talous pysyy vakaampana, kun pystyt varautumaan tuleviin menoihin ja ennakoimaan yllättäviäkin menoja. Budjetti estää Sinua stressaamasta raha- asioista ja sen avulla pystyt hahmottamaan mihin kaikkeen rahaa oikein kuluukaan. Pystyt myös reagoimaan siihen, ettei rahaa kulu yrityksesi talouden kannalta kannattamattomaan toimintaan. 

Näin laadit budjetin

Kirjaa budjettiin ylös kaikki suunnitellut menot kuukausitasolla. Huomioi, että jokaiselle kuukaudelle tehdään oma suunnitelma (kulut voivat vaihdella kuukausittain paljonkin).

Merkkaa ylös kaikki yrityksesi kulut, kuten vuokra, sähkö, vesi, palkat, tarvikkeet, asiakkaille tarjottavat ruoat ja juomat jne. Voit kirjata samaan budjettiin myös markkinointiin kuluvat menot, esimerkiksi Facebook – mainonta.

Varaa mukaan myös arvioitu summa yllättäville menoille (puskurirahastoon). Kun olet merkannut kaikki yrityksesi menot ylös, voit lisätä budjettiin arvioidut tulot kuukausitasolla. Näin pystyt seuraamaan, montako asiakasta tarvitset kuukaudessa, jotta pysyt tuottavassa yritystoiminnassa. Merkkaa ylös myös toteutuneet kulut ja tulot aina kunkin kuukauden jälkeen. 

Budjetti voidaan laatia esimerkiksi tilikauden mukaan. Budjettia pystyy muokkaamaan matkan varrella, jos muutoksia tulee suunnitelmiin; Päätätte esimerkiksi yllättäen järjestää asiakastapahtuman kampaamossa ja tämän vuoksi kulut kasvavat aikaisemmin suunnitellusta. 

Budjettisuunnitelman voi laatia Excelin tai muun vastaavan ohjelman avulla. Sähköistä suunnitelmaa on helpompi säilyttää ja päivittää paperiversion sijaan.  Voit käyttää myös laatimiseen valmiita pohjia, joita pystyt muokkaamaan halutunlaisiksi. 

Onko budjetin teko aikaa vievää?

Jo nopeasti tehty budjettisuunnitelma auttaa hahmottamaan yrityksen tulevaa taloudellista tilannetta. Mitä tarkemman suunnitelman teet, sitä paremmin pystyt tiedostamaan yrityksesi kulurakennetta. Voit itse päättää paljonko haluat aikaasi käyttää budjetin laatimiseen.

Se ei vie paljoa aikaasi, jos et niin itse halua. Ja mikä parasta, samaa budjettipohjaa voi käyttää joka vuosi uudelleen, joten sinun ei tarvitse rakentaa aina uutta pohjaa alusta alkaen. Näin voit tehdä siihen vain muutoksia, tarpeesi mukaan. 

Jälkiseuranta

Tehottomaksi ja työlääksi työkaluksi budjetti muodostuu silloin, kun sen toteutumista ei seurata. Seurannan tarkoituksena on selvittää miten budjettiin merkityt asiat toteutuvat ja pitävätkö niihin varatut rahasummat paikkaansa. Mikäli todelliset kulut ovat suurempia, kun budjettiin varattu summa, on syytä pohtia sitä, miksi summat eivät täsmää.

Näin yrittäjä voi kontrolloida yrityksen rahavirtoja ja saada kiinni niin sanottuja ”turhia rahareikiä”.

Seuranta tulee tehdä säännöllisesti, mieluiten noin kolmen kuukauden välein. Näin epäkohtiin voidaan tarttua mahdollisimman pian, heti niiden havaitsemisen jälkeen. Tällä toimintamallilla voidaan säästää suuria rahasummia ja resursseja johonkin tärkeämpään toimintaan.

Lopuksi:

Yrittäjän tulisikin muistaa, että oman yritystoiminnan pyörittäminen edellyttää paljon muutakin toimintaa, kun vain itse palveluiden tai tuotteiden myymistä. Yritys on kokonaisuus, jonka jokaista osa-aluetta tulee hoitaa tasapainoisesti. Jos jokin osuus jätetään huomioimatta, rupeaa se nopeasti ravistelemaan muita osuuksia ja kohta meillä on ongelmia täynnä oleva romahduspisteessä vellova yritys ja lopulta myös yrittäjä.

Huolehdi siis yrityksen talouden suunnittelusta ja seurannasta säännöllisesti. Yhdessä liiketoimintasuunnitelman päivittämisen sekä yritystoiminnan riskien hallitsemisen kanssa saat rakennettua kantavan kokonaisuuden, jossa Sinun on yrittäjänä helpompi työskennellä ja hengittää.

Haastavalta tuntuvat asiat muuttuvat helpommiksi sitä mukaa, kun kohtaat omat epämukavuusalueesi ja opettelet hallitsemaan niitä – asia kerrallaan.

Juuri sinä pysyt siihen!

Lisää budjetin laatimisen saloihin pääset tutustumaan Budjetointi-webinaarin avulla. Katso tulevat koulutuksemme: https://hiusyrittajat.fi/tapahtumat-koulutus/

Table of Contents

Liity postituslistalle ja saat hyödyllistä tietoa.  

Liity nyt, niin saat suoraan sähköpostiisi ajankohtaista tietoa, uusimpia uutisia ja osallistut eri arvontoihin. 

Sisällysluettelo
Kerro kavereille:

Liity postituslistallemme ja pysyt mukana menossa

Kerro mitä mieltä olit artikkelista? Älä unohda valita “julkaise myös Facebookissa” laatikkoa, jotta tuttusikin näkevät artikkelin. 

Jaa