Yksinyrittäjä: Huolehdi työterveydestäsi niin huolehdit yrityksestäsi

Teksti: Janita Kauppi / Kuva: Pexels

Se aamu tulee varoittamatta. Sängystä ei pääsekään nousemaan ylös. Pieni jomotus on muuttunut piinaavaksi tuskaksi. Tai lievä väsymys lamaannuttavaksi uupumukseksi. Skenaariossa yrittäjän aivot huutavat: EI! Koska asiat juoksevat ja hänen tulisi olla ohjaamassa niitä oikeaan suuntaan. Vain hän voi pitää langat käsissään ja pyörät pyörimässä.

Usein ennakkovaroitus tulee kyllä, mutta aina sitä ei itse huomaa tai se voi olla helppo sivuuttaa. Takkunen (2021) kertoo artikkelissaan Suomen Yrittäjien huomanneen, että yrittäjät näyttäisivät hakeutuvan hoidon piiriin vasta kun on liian myöhäistä: he palaavat kuntoutuksesta takaisin työelämään harvemmin kuin muut.

Mehiläisen johtava työterveyslääkäri Auli Rytivaara kertoo, että työterveyshuollon järjestäneillä yrittäjillä on matalampi kynnys avun hakemiseen. Rytivaaran mukaan yrittäjät, jotka eivät ole järjestäneet työterveyshuoltoa, ovat usein sinnitelleet jo pitkään ilman apua ja lääkärille tullessaan he ovat monesti jo vakavasti uupuneita tai heillä saattaa olla esimerkiksi hoitamattomia perussairauksia. (Esa 2017).

Täsmä Työterveyden toimitusjohtaja ja työterveyslääkäri Esko Ruotsalaisen mukaan yrittäjän tuokin klinikalle yllättävän usein huolestunut läheinen, kuten lapsi tai puoliso. Ruotsalainen korostaa, että esimerkiksi uupumuksen taustalla on usein muita vaikuttavia tekijöitä, jotka vaativat puuttumista. (Esa 2017).

Työkyvyn ongelmien ennaltaehkäisylle olisi selvästi tarvetta. Kuitenkin vuoden 2019 yksinyrittäjäkyselyssä vain 25 prosenttia vastaajista ilmoitti hankkineensa itselleen työterveyshuollon (Suomen Yrittäjät 2019). Työterveyshuollon hankkiminen voidaan kokea kalliiksi, vaivalloiseksi tai jopa turhaksi.

Työterveyshuollon tarkoitus on ennaltaehkäisyn kautta auttaa yksinyrittäjää jaksamaan pidempään. Työterveyshuolto räätälöidään yksilöllisten tarpeiden ja työpaikkaselvityksen pohjalta. Palveluihin voi kuulua esimerkiksi työskentely-ympäristön kuormittavuustekijöiden arvioimista, työkykyä tukevien toimintatapojen ja tiedon tarjoamista ja työkyvyn seuraamiseksi yksilöity terveystarkastus. (Takkunen, 2021).

Kustannuksiin voi vaikuttaa palveluiden kilpailuttamisella. Kilpailutuksessa olisi kuitenkin hyvä huomioida hinnan lisäksi esimerkiksi palveluiden laatu, seuranta, etäpalveluiden mahdollisuus sekä onko palveluntarjoajalla asiakkaana muita oman alan yrittäjiä. (Takkunen 2021).

Kela korvaa työterveyshuollon kustannuksia yksinyrittäjälle, jos hänellä on YEL-vakuutus. Kelakorvaus on ennaltaehkäisevistä työterveyspalveluista noin 60 prosenttia ja sairaanhoidosta noin 50 prosenttia yrittäjäkohtaiseen laskennalliseen enimmäismäärään saakka. Kela-korvattavat työterveyshuollon palvelut on laissa määritelty. (Takkunen 2021).

Yksinyrittäjän hyvinvointia tulisi tarkastella laajana kokonaisuutena, jonka osa-alueiden ongelmiin kannattaisi puuttua riittävän ajoissa huonon kehityssuunnan katkaisemiseksi. Mitä paremmin yksinyrittäjä voi, sitä paremmat mahdollisuudet myös hänen yrityksellään on menestyä taloudellisesti. (Hämeenniemi 2019). Työterveyshuollon voi ajatella kannattavana sijoituksena paitsi omaan myös yrityksen hyvinvointiin.

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén osuu asian ytimeen: ”Yrittäjä on yrityksensä tärkein voimavara” (Esa 2017). Ei kannata jäädä odottamaan sitä päivää, kun ei enää pysty eikä kykene, vaan pyrkiä sen sijaan siihen, ettei se hetki koittaisi koskaan.

Lähteet:

Esa, M. 2017. Yrittäjät sinnittelevät uupuneina – lääkärit näkevät karun totuuden. https://y-studio.fi/yrityksen-kasvu/riskienhallinta/yrittajat-sinnittelevat-uupuneina/ Luettu 19.10.2021.

Hämeenniemi, M. 2019. Yksinyrittäjän hyvinvointi parantaa yrityksen tulosta. https://www.yrittajat.fi/blogit/yksinyrittajan-hyvinvointi-parantaa-yrityksen-tulosta Luettu 19.10.2021.

Takkunen, M. 2021. Yksinyrittäjä, olisiko aika laittaa työterveyshuolto kuntoon? https://www.taloustaito.fi/bonus/oma-talous/yksinyrittaja-ala-jata-tyoterveyshuollon-jarjestamista-viime-tinkaan/#2e0471aa Luettu 14.10.2021.

Suomen Yrittäjät. 2019. Yksinyrittäjäkysely 2019. https://www.yrittajat.fi/sites/default/files/yksinyrittajakysely_2019_0.pdf Luettu 19.10.2021.

Lisätietoa: