Mikä on kilpailemisen hinta?

Kirjoittaja: Parturien suomenmestari 2019 Laura Hänninen

Kansikuva ja editointi: Janne Torikka Photography, hiukset ja meikki: Laura Hänninen

Kenellekään ei ole varmasti uutta, että me ihmiset arvostamme eri asioita elämässämme. Jokaisen elämä sitten muokkautuu omanlaisekseen. Teemme valintoja sen perusteella, mitä pidämme kukin tärkeimpänä päätöksentekohetkellä. Aihe on erittäin mielenkiintoinen ja voisinkin pohdiskella asiaa päiviä. Kirjoitan teille hiusalalla kilpailemisesta sekä siitä, mitä se vaatii? Lyhyesti vastaus on varmasti: paljon aikaa, jonkin verran rahaa sekä kyyneleitä, hikeä ja väritahroja.

Reiluun kahdeksan vuoden uraani parturi-kampaajana kuuluu noin viiden vuoden ajanjakso melko aktiivista kilpailemista. Neljät suomenmestaruuskilpailut, irrallisia kampauskilpailuja, kansainvälisiä – ja kuvakilpailuja. Jokainen näistä on ollut omanlaisensa kokemus ja jokaisesta olen oppinut paljon. Toivoisin, että hiusalalla yhä useampi kollega ja alalle kouluttautuva innostuisi kilpailemisesta. Siitä voi saada niin paljon irti.

Kaiken uuden oppiminen ei välttämättä ole tapahtunut kilpailutilanteessa, koska valmistautuminen on se pidempi ja työläämpi prosessi. Sen aikana tulee tehtyä paljon enemmän virheitä; ja virheistä oppii. Joskus kilpailuissa törmää kilpailijoihin, jotka eivät ole valmistautuneet. Tämä voi johtua monestakin syystä, mutta useimmiten valmennuksen ja ohjeistuksen puutteesta. Kilpailemaan lähtiessä ei ole ymmärretty mitä se vaatii, on haluttu tulla lähes kylmiltään kokeilemaan. Se ei ole väärin, mutta usein ilman mitään valmistautumista, kokemuksesta jää vain paha maku suuhun.

Jotta kilpailutilanteessa pystyy saavuttamaan parhaan mahdollisen tuloksen, on harjoittelu väistämätöntä. Tämä pätee mihin tahansa lajiin. Meidän alallamme vain kampaamalla voi päästä ’karvan herraksi’. Silloin sinä määräät mihin suuntaan hius kääntyy, ei hiusten pyörre.

Kuva ja editointi: Janne Torikka Photography. Hiukset ja meikki: Laura Hänninen

Vuosien harjoittelun tuoma varmuus ja erilaisten tekniikoiden hallitseminen tuovat mielekkyyttä liiketyöhön. Sen voi saavuttaa vuosien aikana liiketyössä ja kouluttautumalla. Itse olen luonteeltani “kaikki mulle heti nyt ja mieluiten eilen”- tyyppi. Koen, että pääsin nopeammin tietylle asteelle osaamisessani, kun panostin kilpailemiseen uran alkuvaiheessa.

Harjoittelua 6 – 12 tuntia viikossa

Kilpaillessani suomenmestaruuksista, olen valmistautunut yhteen kilpailuun aina kahdesta kuukaudesta puoleen vuoteen. Mitä lähempänä kilpailuaika oli, harjoitustahtikin kiihtyi. Kun kilpailuun oli vielä useampi kuukausi aikaa, harjoittelin esimerkiksi kerran viikossa 2–3 tuntia ja toisella viikolla askartelin koristeita tai testasin värejä tupsuihin. Valmistelujen luonteeseen vaikuttaa tehdäänkö työ livemallille vai harjoituspäälle. Harjoituspää on valmiina treenaamiseen aina, kun itsellä on aikaa. Livemallin kanssa aikataulutus voi olla haastavampaa.

Kilpailujen lähestyessä treenimäärät kasvoivat ja viimeinen kuukausi meni noin kolmella harjoituskerralla viikossa, kerrallaan noin 2–4 tuntia. Näihin kuuluu teknisen kampaus- tai viimeistelytreenin lisäksi myös hiusten värjääminen, parran värjääminen, mahdollisesti leikkaus, meikin suunnittelua, vaatteiden tai asusteiden valintaa…. Vaikka itse suorituksen harjoittelemiseen ei menisi kuin 30-40 minuuttia, hiukset tulee valmistella sitä ennen ja pestä harjoituksen jälkeen. Jokainen työ kuvattiin valmiina jokaiselta sivulta, jotta yön yli nukuttuani pystyin näkemään virheet ja seuraavalla kerralla niitä pääsi taas hiomaan.

Harjoitteluun tarvittava aika tulee oman päivätyön lisäksi. Itse olin kilpailuaikanani palkkatyössä ja kaikki kun tietävät meidän alan palkkatason, ei siitä nipistetä lyhentämällä työpäiviä. Useammissa kisoissa olin sikäli etuoikeutettu, että sain harjoitella osittain myös työaikana! Kun mietitään mistä tämä aika on pois, niin vastaus oli itselläni valitettavasti perheeltä ja puolisolta. Siinä se hinta rupeaa sitten kasvamaan. Toki osittain myös omasta ajasta, mutta itsestään on pakko huolehtia, jotta jaksaa sitten taas treenata seuraavana iltana. Sitä ajattelee, että kun työ ja harrastus on sama laji niin hulluuttahan se on. Oma lukunsa sitten on se paine ja stressi. Hyvä asia on, että niitäkin voi oppia sietämään.

Kuva ja editointi: Janne Torikka Photography. Hiukset ja meikki: Laura Hänninen

Kilpailuihin lähdetään voittamaan!

Kilpailuhenkisyys tuo oman hulluuden myös harjoitteluun, itse olen lähtenyt aina kilpailuihin voittamaan. En tietenkään ole aina voittanut enkä edes sijoittunut, mutta siitä on lähdetty, että treenataan niin, että on tehnyt varmasti parhaansa. Peli-illoissa ystävien kanssa olen käyttänyt sanontaa “jos ei huijaa, ei oikeasti edes halua voittaa”. Onneksi hiuskilpailuissa huijaaminen on lähes mahdotonta!

Haluan kuitenkin muistuttaa, että kaikki mitä ei ole säännöissä erikseen kielletty, on sallittua. Käytännön esimerkki kampauskilpailuista, jossa leikkaamista tai saksien käyttöä ei ole kielletty. Miksi et silloin voisi leikata hapsottavia irtohiuksia pois, lakalla liimaamisen sijaan? Kilpailla voi myös mentaliteetilla, että lähtee oppimaan ja voittamaan itsensä. Siinä ole mitään väärää, jos siitä itse saa kovan työn vastapainoksi tarpeeksi takaisin. Se vaan on niin, että jos tavoitteita ei ole, silloin myös harvemmin tuloksia tulee.

Välillä halutaan lähteä myös tekemään jotain todella uutta ja luovaa näkökulmaa. Tällöin tekninen kilpailu kuten suomenmestaruus-kilpailut, ei välttämättä ole oikea paikka. Silloin kun lähdetään tavoittelemaan menestystä, tulee työt tehdä tarkasti ohjeiden ja sääntöjen mukaan. Suunnitella niin, että ne miellyttävät mahdollisimman monen tuomarin silmää. Ei vain sinun. Arvosteluperusteet kun ovat järjestyksessä: 1. muoto 2. siisteys / tekninen osaaminen ja sitten kaikki muu kuten väri, joten siihen on toissijaista panostaa huomattavaa aikaa.

Kuva ja editointi: Janne Torikka Photography. Hiukset ja meikki: Laura Hänninen.

Kyyneleitäkin on vuodatettu.

Ikuisesti mieleen jäänyt tilanne oli Puolan kisamatkaa edeltävänä päivänä. Olin jättänyt edellisenä iltana klo 23 jälkeen harjoituspäälle tyvi/liukuvärin suoravärillä päähän, pestäkseni sen aamulla. Aamulla pesin aikaansaannokseni, joka oli metsän vihreä. Osioiden välissä olleet foliot ja väri olivat tehneet omia kemiallisia reaktioitaan ja sain vaalean ruskean sävyn sijasta jokseenkin epätasaisen metsän vihreän. Voitte kuvitella. Seuraavana yönä lähtee lento ja kaikki pitää olla pakattuna… Kisoihin lähdettiin sitten jo hieman kaljuuntuneella treeniharjoituspäällä.

Fiilis aivan mieletön: ei. Kun harjoituspäihin treenataan föönausta ja kampauksia, päästä lähtee joka kerralla hieman hiusta ja treenikertojen edetessä hius harvenee. Tämän takia usein varsinaiseen kilpailupäähän tehdään vain muutamia harjoituksia.

“Vuolaimmat kyyneleet tulevat usein siinä hetkessä, kun kilpailutyöt ovat valmiit ja aika loppuu. “

Vuolaimmat kyyneleet tulevat usein siinä hetkessä, kun kilpailutyöt ovat valmiit ja aika loppuu. Kuukausien stressi ja paine purkautuu, koska siitä hetkestä eteenpäin et voi itse enää lopputulokselle mitään. Itse olen vielä kova jännittäjä ja kisa-aamu menee usein vatsa kipristellen… Kun työt ovat valmiit, tuomarien päätös ja lopputulos ovat oikeastaan täysin toissijainen asia. Olet tehnyt parhaasi ja enempää ei voi vaatia. Se on aika mieletön tunne ja se tunne on se syy, miksi sitä hintaa maksaa kerta toisensa jälkeen uudestaan. Palkintojen jaossa voi sitten alkaa jännittää uudelleen, mutta se on ihan toisenlaista, sellaista hyvää jännitystä, perhosia vatsassa ja iloa.

Vastasinko kysymykseen mikä on kilpailemisen hinta? En. Huomasin sen itsekin. Jokaisen kokemukset kilpailemisesta ovat varmasti erilaisia ja on erilaisia tapoja valmistautua. On lepsumpia ja tiukempia treenaajia. Mutta epätoivon hetkissä tavoitteet auttavat jaksamaan, niin kilpailemisessa kun elämässä ylipäätään. On hyvä miettiä etukäteen mistä on valmis luopumaan, jos haluaa ottaa elämäänsä uusia asioita, kun niitä tunteja ei kuitenkaan saa vuorokauteen lisää.

Teksti on julkaistu Hiusuutiset 4 / 2021, jonka pohjalta muokattu blogiin. Parturi-kampaamo Boostin omistaja Laura Hänninen on niittänyt menestystä monissa eri hiusalan kilpailuissa.

Table of Contents

Liity postituslistalle ja saat hyödyllistä tietoa.  

Liity nyt, niin saat suoraan sähköpostiisi ajankohtaista tietoa, uusimpia uutisia ja osallistut eri arvontoihin. 

Sisällysluettelo
Kerro kavereille:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Liity postituslistallemme ja pysyt mukana menossa

Kerro mitä mieltä olit artikkelista? Älä unohda valita “julkaise myös Facebookissa” laatikkoa, jotta tuttusikin näkevät artikkelin. 

Jaa

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email