Pintaa syvemälle: opiskelemassa estenomiksi

Suomen Hiusyrittäjien toimistolla aloitti lokakuun alussa työharjoittelunsa estenomi-opiskelija Janita Kauppi. Lue blogista Janitan ajatuksia ja kokemuksia estenomiopinnoista!

Vuoden 2019 alussa marssin kirjakauppaan ostamaan lukion kemian kirjoja. Keväällä valmistuisin kosmetologiksi. Vaikka tutkinnon opiskelu oli ollut antoisaa, siinsi mielessäni jo seuraava haaste: kauneusalan korkeakoulututkinto Laurea-ammattikorkeakoulussa. Tuntui, että kartuttamani tieto oli vasta pintaraapaisu: halusin sukeltaa syvemmälle markkinoinnin, liiketoiminnan ja kosmetiikan raaka-aineiden kiehtovaan maailmaan. Kuitenkin tartuin pääsykoeteoksiin kauhun sekaisin tuntein. Isotoopit, hiukkaset, moolimassat ja elektronikuoret tuntuivat pyörivän puurona päässäni. Loppujen lopuksi pääsin sisälle Laureaan eikä kemian opiskelu ole ollut lainkaan niin pelottavaa kuin kuvittelin. Sittemmin pääsykokeen sisältö on muuttunut ja kemian osuus on jäänyt pois. Lisätietoja nykyisestä valintakokeesta löydät ammattikorkeakouluun.fi – sivustolta.

Mikä ihmeen estenomi?

Estenomi AMK on 210 opintopisteen laajuinen (3,5 vuotta) ammattikorkeakoulututkinto. Koulutus herättää suurta mielenkiintoa: vuonna 2021 Laureaan pääsi estenomiksi opiskelemaan vain noin 3,8 % kaikista hakijoista (Opetushallitus, 2021). Sopiva pohjakoulutus on lukio tai ammatillinen tutkinto. Erityisesti kauneusalan ammattitutkintoja estenomiopinnot täydentävät hyvin.

Estenomiksi voi opiskella kahdessa eri ammattikorkeakoulussa: Laureassa Vantaalla ja Noviassa Vaasassa. Koulutusten sisällöt eroavat kuitenkin toisistaan. Laureassa lähestymistapa on kemiaan ja liiketoimintaan keskittyvä ja Noviassa taas suuntaudutaan enemmän esimerkiksi muotiin ja stailaukseen. Novian koulutusohjelma on aiemmin ollut ruotsinkielinen, mutta tulevaisuudessa siellä opiskellaan englanniksi.

Monimuoto-opiskelu Laureassa

Minulle Laurea tuntui luontevalta vaihtoehdolta. Asun Oulussa, joten olikin todella kätevää aloittaa monimuotoryhmässä, jossa lähiopetusta on pääsääntöisesti kaksi kertaa kuussa. Koronapandemian aikana suurin osa kontaktiopetuksesta on tosin jäänyt pois. Opetus on järjestynyt sen sijaan Zoomissa ja voi olla, että etäopiskelua hyödynnetään myös tulevaisuudessa monimuotoryhmien kohdalla aiempaa enemmän. Käytännöllistä pitkänmatkalaisen näkökulmasta!

Monimuoto-opiskelussa opinnot ovat joustavasti sovitettavissa omaan arkeen ja / tai töiden lomaan. Monimuotototeutus järjestetään vuorovuosittain päivätoteutuksen kanssa, joten jos kaipaa perinteisempää, päiväpainotteista opiskelijaelämää pääkaupunkiseudulla, on sekin mahdollista. Opiskelutahtia voi halutessaan myös kiriä omalla aktiivisuudella. Esimerkiksi ensimmäinen vuosikurssiltani valmistunut opiskelija sai todistuksen käteensä vain kahden ja puolen vuoden opiskelun jälkeen.

Kokemuksia estenomiopinnoista

Opiskelen tutkintoa nyt kolmatta vuotta. Olen kokenut koulutuksen tasokkaaksi ja mielenkiintoiseksi. Olemme opiskelleet esimerkiksi englantia ja ruotsia (muita kieliä on mahdollista opiskella valinnaisina), kosmetiikan kemiaa ja raaka-aineita, kosmetiikkalainsäädäntöä, markkinointia, kirjanpidon perusteita ja projektinhallintaa. Kauneusalan näkökulma on vahvasti läsnä liki kaikessa. Laureassa kannustetaan kansainvälistymiseen: vaihtoon lähteminen tai harjoittelun toteuttaminen ulkomailla on mahdollista ja ruotsin kurssilla on perinteisesti järjestetty opintomatka Tukholmaan.

Pääosin opinnot toteutetaan erilaisina ryhmätyöprojekteina. Esimerkiksi tämän syksyn Ideasta Tuotteeksi – kurssilla valittiin inspiroiva raaka-aine ja ideoitiin sen pohjalta tuote. Tuotteelle muokattiin resepti, kehitettiin tarina, kohderyhmä, pakkaus sekä mainonnassa käytettävä raaka-aineväittämä. Mainos myös toteutettiin kuvankäsittelyohjelmalla. Kokonaisuudesta kirjoitettiin raportti ja koostettiin esitys.

Projektiluontoinen työskentely tuntui ensin melko häkellyttävältä. Mistä ihmeestä aloittaa? Projektit ovat kuitenkin hyödyllisiä ja valmentavat työelämään sekä auttavat sukeltamaan kauneusalan kulissien taakse. Esiintymisjännityskin karisee pois matkan varrella, kun työt esitellään aina koko ryhmän edessä. Samalla tulee verkostoiduttua opiskelutovereiden kanssa ja kehitettyä luovuutta. Omaa aktiivisuutta ja yhteistyötaitoja tarvitaan. Tenteiltäkään ei voi täysin välttyä, mutta paljoa niitä ei ole ollut.

Vaikka opinnot ovat teoriapainotteisia, Laurea tarjoaa myös tiivistahtisia ja käytännönläheisiä laboratoriokursseja, joissa laitetaan suojavarusteet päälle ja valmistetaan alusta asti erilaisia kosmetiikkatuotteita suihkugeeleistä meikkituotteisiin. Osa opinnoista on vapaavalintaisia. Tarjolla on estenomeille räätälöityjä kursseja, mutta valinnaisia opintoja voi napata myös muilta koulutusaloilta, kuten liiketalouden puolelta. Campus Onlinen kautta on mahdollisuus hyödyntää myös muiden ammattikorkeakoulujen opintotarjontaa.

Laureassa estenomiopintoihin sisältyy 20 viikkoa harjoittelua, joten taitojaan pääsee soveltamaan myös käytännössä. Tällä hetkellä suoritan ensimmäistä, 10 viikon mittaista harjoittelujaksoani Suomen Hiusyrittäjien toimistolla.

Kenties suurin ponnistus koko opintojen aikana on itse ”Grande Finale” eli opinnäytetyön tekeminen. Sen voi tehdä joko yksin tai pienessä ryhmässä. Laureassa alan opinnäytetyöt tehdään aina työelämälähtöisesti yhteistyökumppanin kanssa.

Tulevaisuuden mahdollisuudet

Mitä mahdollisuuksia estenomiksi opiskeleminen sitten avaa? Estenomi, jolla on kauneus- tai hiusalan ammattitutkinto sekä joitain vuosia kyseisen alan työkokemusta, voi täydentää koulutustaan ammatillisessa ammattikorkeakoulussa ja hankkia siten oman alansa ammattiopettajan pätevyyden. Yrittäjälle puolestaan estenomin tutkinto antaa paljon uutta taitoa liiketoiminnan kehittämiseen ja laajentamiseen.

Työpaikkojakin on: mahdollisia tehtävänimikkeitä ovat esimerkiksi asiakaspäällikkö, kouluttaja, koulutusvastaava, ostaja, sarjankehittäjä, tiimipäällikkö, brand manager ja spa manager (Opintopolku 2021). Lisäksi työnimikkeitä voivat olla ainakin konsulentti, konsultti, kauneustoimittaja, markkinointisuunnittelija, tuotelinjavastaava, toimitusjohtaja, toiminnanjohtaja, järjestösihteeri, myyntiedustaja, markkinointivastaava… Liiketoiminnan osaaminen laajentaa työllistymismahdollisuuksia, joten koulutuksen jälkeen voi hakeutua myös kaupallisen alan tehtäviin.

Koen kehittyneeni opintojen aikana paljon ja tarkastelen kosmetiikan maailmaa syvällisemmin kuin ennen. Korkeakouluopiskelu edistää myös yleishyödyllistä osaamista, kuten teknisiä taitoja, kykyä tuottaa tekstiä, lähteidenluku- ja esihenkilötaitoja sekä paljon muuta.  Jos haluat tähdätä korkeammalle kauneudenhoitoalan kentällä, laajentaa teoreettista osaamistasi ja oppia toteuttamalla kiinnostavia projekteja, suosittelen tutkinto-ohjelmaa lämpimästi.

Janita

Lisätietoja:

Laurea. 2021. Kauneudenhoito- ja kosmetiikka-alan koulutus https://www.laurea.fi/koulutus/palvelualat/estenomi-amk/

Novia. 2021. Bachelor of Beauty and Cosmetics, Beauty Care. https://www.novia.fi/study-at-novia/bachelor-degree-programmes/bachelor-of-beauty-and-cosmetics-beauty-care

Lähteet:

Opintopolku. 2021. Estenomi (AMK), monimuotototeutus. https://opintopolku.fi/app/#!/korkeakoulu/1.2.246.562.17.71757255568

Opetushallitus. 2021. Opetushallituksen tilastopalvelu. https://vipunen.fi/fi-fi/_layouts/15/xlviewer.aspx?id=/fi-fi/Raportit/Haku%20ja%20valinta%20-%20korkeakoulu%20%20-%20live.xlsb

Ammattikorkeakouluun.fi. 2021. AMK-valintakoe. https://www.ammattikorkeakouluun.fi/hakijalle/valintatavat/amk-valintakoe/

Table of Contents

Liity postituslistalle ja saat hyödyllistä tietoa.  

Liity nyt, niin saat suoraan sähköpostiisi ajankohtaista tietoa, uusimpia uutisia ja osallistut eri arvontoihin. 

Sisällysluettelo
Kerro kavereille:

Liity postituslistallemme ja pysyt mukana menossa

Kerro mitä mieltä olit artikkelista? Älä unohda valita “julkaise myös Facebookissa” laatikkoa, jotta tuttusikin näkevät artikkelin. 

Jaa