Kevytyrittäjyys sopii myös hiusalalle

Parturit, kampaajat ja muut hiusalan ammattilaiset työskentelevät suurilta osin yrittäjinä joko omissa yrityksissään tai niin sanotuilla vuokratuoleilla. Alalle hakeudutaan kiinnostuksesta hiuksiin tai hiustrendeihin eikä vielä alalle kouluttautuessa monellakaan ole mielessä yrittäjyys ja siinä tarvittavat taidot.

Koska liiketiloissa on usein tilaa useammalle kampaajalle tai muulle kauneusalan ammattilaiselle, on luonnollista, että samoissa toimitiloissa työskentelee monta henkilöä. Kampaajat ja parturit ovat usein yksinyrittäjiä ja kollegan palkkaaminen saattaa tuntua työläältä ja riskialttiilta.

Uran alussa vuokratuolijärjestely voi tuntua isolta ja sitovalta päätökseltä. Kevytyrittäjyys helpottaa tätä taakkaa: byrokratia vähenee ja velvollisuudet kevenevät, kun osa niistä siirtyy laskutuspalvelun hoidettavaksi. Näin tekijä ja toimeksiantaja voivat molemmat keskittyä siihen, missä ovat hyviä ja mistä pitävät.

Mikä kevytyrittäjyys sitten oikein on?

Kevytyrittäjyys on Suomessa vielä melko uusi työnteon muoto, joka yhdistää palkkatyön ja yrittäjyyden. Kevytyrittäjät toimivat itsenäisesti ja yrittäjän vapaudella, kuitenkin ilman omaa y-tunnusta. Kevytyrittäjä saa työstään palkkaa eikä hän ole kirjanpitovelvollinen. 

Kevytyrittäjyys kuuluu YEL-vakuutuksen piiriin ja kevytyrittäjä vastaa itse YEL-vakuutuksestaan. Kevytyrittäjyyspalveluita tarjoavien yritysten kanssa tulee selvittää, kuinka kyseisen palveluntarjoajan kanssa menetellään YEL-vakuutusten suhteen. Esimerkiksi UKKO.fi palvelua käyttävät kevytyrittäjät voivat valtuuttaa UKKO.fi:n hoitamaan YEL-vakuutuksen heidän puolestaan.

Myös toimeksiantajan näkökulmasta kevytyrittäjyys on helppo ratkaisu, sillä maksettavaksi tehdystä työstä tulee vain yksi sopimuksen mukainen lasku. Työnsuorittaja ja toimeksiantaja saavat sopia työstä keskenään, kun taas laskutuspalvelu huolehtii siitä, että kaikki työn sivukulut, kuten verot sekä vakuutus- ja eläkemaksut maksetaan ajoissa oikeille tahoille. Jäljelle jäänyt summa on kevytyrittäjän palkka, joka maksetaan hänen omalle pankkitililleen palkanmaksuasetusten mukaisesti.

Kevytyrittäjyys on myös partureille ja kampaajille -vaihtoehto omalle yritykselle

Kevytyrittäjyys on uusi joustava työmuoto, joka mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan aloittamisen helposti ilman omaa y-tunnusta tai toiminimeä. Laskutuspalvelun kautta toimivat henkilöt voivat siis laskuttaa tekemästään työstä yksityishenkilöinä.

Kevytyrittäjänä voi toimia miltei millä tahansa alalla, jos myydään omaa osaamista eli jotakin palvelua. Tämän vuoksi kevytyrittäjyys sopii erinomaisesti myös partureille ja kampaajille. Omaa osaamista voi myydä kätevästi myös itsenäisesti ja aloittaa voi vaikka heti, sillä paperinpyörittelyyn ei mene lainkaan aikaa.

Kevytyrittäjä voi toimia toisen hiusyrittäjän toimeksiannosta tai sopia keikoista suoraan asiakkaiden kanssa – näin satunnaisten tai yksittäisten keikkojen takia ei tarvitse perustaa omaa yritystä. Edes tutuille tehtävää työtä ei kannata jättää laskuttamatta, sillä laskun luominen verkkopalvelussa on todella helppoa. 

Kevytyrittäjyys polkuna yrittäjyyteen

Kevytyrittäjyys on helppo ja riskitön tapa aloittaa yrittäjämäinen työskentely. Palveluun rekisteröityminen ei maksa mitään tai velvoita mihinkään – kevytyrittäjä maksaa laskutuspalvelun käytöstä komissiota ainoastaan silloin kun töitä on ja siitä muodostuu laskutusta. Omaa asiakaskuntaa voi siis rauhassa ja riskittä kerryttää ja samalla opetella yrittäjyydelle tärkeitä taitoja, kuten laskutusta ja oman työn hinnoittelua.

Kevytyrittäjyyttä voi jatkaa vaikka toiminta olisikin jo merkittävää; mitään ylärajaa laskutuspalvelun käytölle ei ole. Moni kevytyrittäjä siirtyy kuitenkin yrittäjäksi liiketoiminnan kasvaessa. Yksi tällainen on forssalainen Emilia Peuhkuri. Sekä meikkaaja-maskeeraajana että parturi-kampaajana toimiva Emilia aloitti kevytyrittäjyyden jo opiskelujen ohessa.

”Kevytyrittäjyys oli minulle luonteva tapa päästä tekemään oman alani töitä opiskelun ohessa”, Emilia kertoo uransa alkutaipaleesta ja jatkaa, että varsinainen yrittäjyys omalla y-tunnuksella tuntui opiskeluaikaan vielä pelottavalta ja liioitellulta.

Kevytyrittäjyys on kätevä tapa laskuttaa tehdystä työstä, mutta se on muutakin. Emilialle se oli eräänlainen yrittäjyyskoulu:

”Opin kevytyrittäjyyden kautta vastuuta ja oma-aloitteisuutta sekä ennen kaikkea numeroiden pyörittelyä. Itsensä työllistämiseen liittyy paljon veroasioita ja muita maksuja, joiden ymmärtäminen tällaiselle luovalle ihmiselle on välillä vieläkin haastavaa. Kevytyrittäjänä sain rauhassa opetella näiden maksujen merkitystä käytännössä.”

Teksti: Piia Peiponen, UKKO.fi

UKKO.fi on Suomen suurin kevytyrittäjyyspalvelu, jonka avulla yksityishenkilö voi laskuttaa tekemistään töistään ilman omaa yritystä. UKKO.fi on vuonna 2012 perustetun SLP Group Oy:n tarjoama laskutuspalvelu, jolla on yli 60 000 aktiivista käyttäjää.

Kevytyrittäjyys

– Laskutuspalvelu huolehtii kevytyrittäjän ennakonpidätyksestä.

– Laskutuspalvelu huolehtii työn sivukuluista ja viranomaismaksuista.

– Kevytyrittäjä ei tarvitse y-tunnusta eikä ole kirjanpitovelvollinen.

– Toimeksiantaja sopii työstä kevytyrittäjän kanssa ja maksaa laskun.

Table of Contents

Liity postituslistalle ja saat hyödyllistä tietoa.  

Liity nyt, niin saat suoraan sähköpostiisi ajankohtaista tietoa, uusimpia uutisia ja osallistut eri arvontoihin. 

Sisällysluettelo
Kerro kavereille:

Liity postituslistallemme ja pysyt mukana menossa

Kerro mitä mieltä olit artikkelista? Älä unohda valita “julkaise myös Facebookissa” laatikkoa, jotta tuttusikin näkevät artikkelin. 

Jaa